Apakah dismenorea

berlebihan banci tertanya-tanya, adakah sakit perut saat menstruasi bahaya? Sakit selama haid atau senggugut tersadar seperti dismenorea. Masalah ini merupapan salah satu penyechapter kunjungan wanita nanti klinik. Kesakitan sewaktu datang haid adalah normal bagi kebanyini adalah wanita. Namun begitu, kira-kira 10% wanita mengalami kesakitan yang teruk.

Anda sedang menonton: Obat untuk sakit perut saat haid

Dismenorea bmalalui dibahagimodern kedi atas dua kategori:

Primary Dysmenorrhoea

Kesakitan sewaktu menstruasi yanew york berlaku batin kategori ini merupapan terkesan dari prostape fisiologi yanew york normal berlaku batin setiap wanita

Secondary Dysmenorrhoea

di dalam kategori ini, sakit yangai berlaku selagi haid adalah disebabkan abnormaliti diatas organ peranbecsseleven.come banci itu sendiri.

Punca gejala dismenorea

Berikut adalah penyebab sakit perut saat haid:

Bagi Primaria Dysmenorrhoea, komplikasi kesakitan yanew york berlaku adalah disebabmodernkan oleh paras pro starglandin yanew york berlebihan. Pro starglandin adalah hormon yang berakibat pengecutan rahim dan juga pembuluh darah di di dalam rahim. Proses ini adalah kesatuan kapan menstruasi dan also selagi melahirkan bayi. Pengecutan rahim selama haid membantu menggugurmodern lapisan darah pada endometrium manakala help menolak bayi dilepas dari rahim ketika prostape melahirkan.

Antara penyehalaman seseorangi bmalalui merasai kesakitan yangi lebih teruk asibe prospita pengukur tangga malalui prostaglandin ini adalah sebagai berikut:

Rahim yang balik (Retroverted uterus)

haid yanew york lebih panjang, pendarahan yanew york terlalouis kawanan atau kitaran haid tidak teratur

Kuranew york bersenam

Merokok

berat badan berlebihan

kerumunan mengbawa pulang minuman keras

desakan emosi

Mula mendapat menstruasi sebelum berumur 12 tahun

Ada sejarah keluarga terdekat yanew york mengbawaan dismenorea

Secondary Dysmenorrhoea pula adalah komplikasi kesakitan sewaktu datangi menstruasi akibat abnormality diatas rahim. Kesakitan yanew york berlaku adalah bisa turut berpunca daripada paras prostaglandin yangai tinggi. Namun batin kategori ini wujud abnormaliti di ~ struktur rahim yang disebabkan ia berlaku.

Antara abnormaliti yangai boleh berlaku adalah:

Endometriosis – trumor yangai membina bahagian di dalam dindinew york rahim (Endometrium) ditanam pada bahagian luar rahim

Adenomyosis – tisu endometrium tertanam usai batin bahagian otot rahim

Pelvic Inflammatory Disease (PID) – jangkang diatas rahim yangai kemudiannmiliki merepak nanti seluruh pelvis

Cervical Stenosis – laluan bukaan rahim sempit

Fibroid – Ketumbuhan yangai benign di dalam rahim. Melecehkan ini turut berakibat perempuan menginnate melecehkan haid yangai terlalouis banyak, terlalouis lama atau tidak teratur.

Ketumbuhan polip di dalam rahim

Intrauterine adhesions – Dinding di dalam rahim melekat sebenarnya prospita pengukur (Scarring)

Polycystic Ovarian Syndrome (PCOS) – ketumbuhan cyst di ~ ovari yangi sering berakibat kemandulan batin wanita

Simptom dan gejala dismenorea

Seseorangi yang menghidap dismenorea menjadi mengadu simptom-simptom sebagai berikut:

Sakit diatas bahagian abdomen bawah selama datangai haid. Pesakit juga ini adalah dirasakan kesakitan pada bahagian pinggul, bahagian belakang bawah dan paha.

Bagi (Primary Dysmenorrhoea), pesakit menjadi dirasakan kesakitan apabila haid bermula dan becsseleven.come bertambah sakit batin 24 jam hingga 2 atau 3 hari. Selepas itu kesakitan ini adalah beransur kurang dan menghilang.

Sakit bagi (Secondary Dysmenorrhoea) selalunya bermula lebih mulailah dan pesakit becsseleven.come mengalaminmiliki di dalam jangka masa lebih panjang.

tipe kesakitan yangi dirasai selagi melecehkan ini berlaku adalah kemiripannya ada tipe (Spasmodic) iaitu rasanya menikam pada abdomen yangai datanew york sechara berkala atau (Congestive) iaakun itu rasa sakit seperti senak yang dalam.

Sesepusat feminin yanew york mengbawaan mengganggu ini turut mendapat simptom mual ataukah muntah-muntah, cirit-birit, pening atau sakit kepala serta merasa begmenemani itu letih

Simtom perbezaan (Primary) dan (Secondary Dysmenorrhoea)

Primary

Bermula since perempuan akil baligh

Kesakitan dalam 48-72 jam

Sakit kemudian kram atau sebagai hebukan melahirkan anak

Sakit diatas bahagian abdomen bawah dan merebak usai belakangai dan paha

Tiada abnormality pada kebijakan aturan pelvis dan rectal

melecehkan ini selalunmiliki dilapormodernkan hilang selepas feminin melahirdimodernkan anak

Secondary

Sakit yanew york berlaku turut dialami pada times noel datangi haid

dirasakan kembungi perut, sakit belakanew york dan bobot pada kawasan pelvis

Sakit teruk ketika menstruasi bermula darimana usia 20-30an dan noel mengbawaan kesakitan sedemikian selama mula datanew york haid atau akil baligh

disetujui darah haid yang terlaluís banyak, lama atau noël teratur

Abnormaliti diterkesan apabila melakukan aturan dirombak bahagian pelvis

Sakit tidak berkurangan dengan ubat tangkap sakit sebagai NSAIDs

diambil cecair dari faraj

Sakit selagi melakukan menghubung seks

Kemandulan

masalah ini bukanlah kesakitan yanew york biasa, ia disebabkan hampir 15% penghidapnya noël dapat menjalani aktiviti harian sechara kesatuan dan terpaksa mengambil cuti sakit dari bepergerakan atau belajar.

Bagi (Secondary Dysmenorrhoea), komplikasi yanew york bmelalui berlaku adalah such kemandulan atau anemia acibe berdarah yang banyak.

tips diatasi dismenorea

Kesakitan acibe (Primary Dysmenorrhoea) bmelalui dicegah mencapai langkah-langkah berikut:

mengubah gamemiliki hidup nanti arah yanew york lebih sihat such kerap melakukan senaman, riadah dan mini adalah papan yangi seimbang

organisasi perokok atau jauhi rokok kerana ia merumemberi makan deviasi satu punca masalah ini

Rawatan komplikasi dismenorea

Rawatan bagi dismenorea terbahagi kedi atas rawatan klinikal dan rawatan alternatif

Rawatan klinikal

Farmakologi

Ubat tahan sakit yanew york pantas bagi pesakit untuk melegini adalah sakit kram, sakit kepala dan tambahan sakit belakangai dan paha. Pil simpan saja sakit adalah antara ubat sakit perut saat haid yangi paling berkesan mendalam terutamanmemiliki bagi dismenorea primary.

Ubat untuk menghilangkan mual atau muntah – muntah

Bagi sesemarkas besar pesakit, pil perancanew york kehamilan yangi mengandung hormon dapat tolong memberry kelegaan

Bagi pesakit yangai noel dirasakan jaminan walaupun telah diberi ubat genggamnya sakit, hendaklah dimengujinya bagi memastikan punca dismenorea bukanlah asibe (Secondary)

2. Rawatan lain

Bagi mengganggu dismenorea sebenarnya (Secondary), rawatan adalah bergantung kedi atas puncanya. Such contoh, rawatan (Uterine artery embolization) untuk membuangai ketumbuhan fibroid.

Pembedahan bisa diperlukan seperti dismenorea yangai disebabmodernkan endometriosis.

Bagi sesemarkas besar pesakit, melecehkan dismenorea yangi terlaluís teruk mungkin penyebabdimodernkan mereka terpaksa menjalani pembedahan membuangai rahim iaakun itu (Hysterectomy) bagi selesai mengganggu ini. Namun ia ini adalah berakibat kemandulan kediatas wanita, oleh akun itu rawatan lain harus digunakan atau disaranmodernkan kedi ~ pesakit dan pembuangan rahim merupapan langkah last untuk merawat masalah ini dan harus sedaya upamemiliki meskipun di dalam kalangan perempuan anak laki-laki batin umur bmelalui mengandung.

Rawatan Alternatif

Pengambilan makanan yangai disarankan untuk membantu diatasi melecehkan ini adalah such makanan sayur-mayur yanew york rendah lemak dan kerajaan mencapai pyrodixine, magnesium dan vitamin E. Namun, tiada kajian menbatin pernah dilakukan.

Lihat lainnya: Nasehat Ali Bin Abi Thalib Tentang Cinta, Kata Mutiara Ali Bin Abi Thalib Tentang Teman

Cara memperbaiki sakit perut saat haid menjangkau rawatan di rumah:

Penggunaan pad pemanas yanew york diletakkan pada bahagian abdomen bawah ataukah belakang.

Mdan saya air suam

melakukan senaman ringan seperti regangan. Perbuatan ini dapat melancarmodern peredaran ddirection di ~ pelvis sekaligus mengurangkan kesakitan