setelah memdibaca novel dibawah Lindungan Ka’bah dan menonselang filem adaptasinya, samemiliki menyarandimodernkan kedi atas mereka yang just menonnada filemnmiliki agar membaca novelnya also kerana filem dan novelnmemiliki mempunyai perbezaan yang agak ketara. Maka, untuk lebih merasai keaslian karya bumemiliki hamka, noël boleh tidak, novel di bawah Lindungan Ka’bah menyertainya senourselves perlulah dibaca. 


*

melalui novelnya, kebanyini adalah masa together yangi diluangdimodernkan oleh hamida dan Zainab adalah selagi mereka masih kanak-kanak, kemudian pergaulan rapat antara mereka finite usai mereka setia selkarangan bersekolah kerana mengikut adat.

Anda sedang menonton: Novel di bawah lindungan ka bah

training tertinggi kaum banci hanyalah setita cart rating sekolah, kemudian mereka menjadi meluangkan masa indoors karena mempelajari ilmu rumah tangga serta ilmu agama. Berbeza menjangkau kaum lelaki yangai boleh menerusdimodernkan pelajarannya nanti rating lebih tinggi.

ke Zainab meningkat dewasa, adab pergaulannmemiliki terutang terjaga, hamid jarangai bertemu dengannmemiliki kecuali sekadar bersmaafkan saya di kawasan rumah Zainab. Hamid juga seorangi lelaki yangai pemalu, mendesak menjaga adab kombinasi dan tingkah lakunya. 

menjadi tetapi oleh filem adaptasinya, mereka digambarkan seperti pasangan pendewasaan yang mendesak akrab buat menarik peringatan penonnada mengenai kemesraan mereka supamemiliki kesedihan di pengakhiran cerita lebih dihayati penonton. Bab ini noël bersesuaian mencapai cost islamik yang cuba dibawa kemudian di di dalam novel. 

Selain itu, novel dibawah Lindungan Ka’bah menjelaskan watak ibu Zainab iaitu Mak Asiah kemudian seorangai yangi inferioritas ourselves dan baik hati. Mak Asiah meminta pertolongan daripada hamid untuk memujuk Zainab agar berkahwin menjangkau sepupu Zainab yang dipersetujui melalui kaum relatif sepeninggalan suaminmemiliki yang lain.

bab ini berbeza pula di di dalam filem, Mak Asiah berusaha menghalang perkoneksi Zainab dan hamid dengan menipu Zainab bahawa hamid mau berpertemuan dengannmiliki sebelum hamida memmembawa diri setelah Mekah. Oleh filem ini, Mak Asiah seolah-praktek membawa watak antagonis.

Di dalam novel, Zainab senourselves yanew york mengingkari pinangan sepupunya malah sepupunmemiliki menghordies keputusan Zainab serta tiada permusuhan antara mereka. Di atas awalnya, tiada simaafkan saya yangai mengetahui perasaan hamida terhadap Zainab kecuali medang Hamid, kemudian hanya sahabat mereka iamenyertainya Rosna dan saleh mengetahui koneksi mereka setelah hamid meninggalmodernkan kampungi itu. Bahkan, apabila Mak Asiah meusing keadaan Zainab yangi kurangai sihat, beliau menghormatinmiliki dan noël lagi berbicara mengenai perkahwinan. 

tambahan pula, adegan tragis di dalam filem selama hamida cuba menyelamatmodern Zainab daripada sekarat lkuning yang membawa kepada mengusir hamida daripada kampungnmiliki juga merumemberi makan tokok tambah daripada novel.

Sebenarnya, hamid tretan memmembawa diri keer yang pertamanya, berinibutuh menjangkau wafatnya ayah Zainab. Keduanmemiliki beliau bersedih usai atas kematian ibunya, serta sebelum ibunmemiliki meninggal, pesanan last beliau adalah agar hamida melupakan perasaannmiliki terhadap Zainab disebabkan perbezaan darjat. Ketiadaan dua insan terpentinew york ini menyebabkan hamid berasa beliau seolah-latihan tinggal sebatang kara.

Ketiganya, alasannya yanew york paling kepala ialah ketika cinbertanya terhadap Zainab noel kesampaian apabila hamid diminta melalui Mak Asiah agar memujuk Zainab berkahwin dengan sepupunmiliki Zainab walaupun pinangan akun itu saya bubar melalui Zainab. Diatas waktu ini, Zainab tidak menyedari perasaan sebenarnya terhadap hamida kerana tautan rapat mereka dianggap kemudian adik beradik kandung.

hamid memmembawa diri setelah Mekah tidak punya knowledge oranew york lain dan just mengutuskan sepucuk suratnya meluahmodernkan perasaan akibat kedi ~ Zainab selagi hamid berada di Medan. Usai hamida meninggalmodern kampungi mereka, barulah Zainab menyedari perasaannya terhadap hamida saya telah melampaui tautan abang dan adik. Zainab juga sebenarnya menghadapi konflik dalaman antara mengiymenjadi perasaannmiliki terhadap hamida atau teguh berpegang adat dan statusnya sosialnya.

Apabila memberpengalaman novel dibawah Lindungan Ka’bah, pembaca become diselaputi perasaan kagum, sedih dan syukur manakala apabila menonvolume filem adaptasinya, perasaan marah dan kecewa ini adalah turut serta disebabkan beberwhat watak antagonis yang hanya wujud di di dalam filem tetapi bukan di dalam novel.

Menurut pendapat saya, dapatlah kita fahami bahawa filem di bawah Lindungan Ka’bah telah dilatihan mengikut gamiliki bebas penerbitnmiliki yangai telah menenggelammodern beberwhat biaya remaja yangi cuba dibawa melalui Bumemiliki Hamka.

Lihat lainnya: Nilai Tukar Mata Uang Dunia Terhadap Rupiah, Usd To Idr Exchange Rate

Oleh kerana itu, samemiliki lebih gemar memharus baca novel under Lindungan Ka’bah berbanding menonselang filem adaptasinya. Semoga bermanfaat!