Leukemia merupakan setipe kanser ddirection yang berorigin dari sum-sum tulang. Sum-sum tulang merupakan satu organ pendapatannya darah yang terdapat di dalam kesetiap orang tupanjang dalam tubuh badan manusia. Sel-sel leukemia merumakanan sel kanser yangai luar biasa dan berupamemiliki membiak menjangkau cepat serta lives lebih lama bebandingai sel-sel darah yang normal. Melalui sechapter itu, sel-sel leukemia mampu menghapusmodern fungsi sum-sum tulang dan menghapanjang penghasilan sel-sel ddirection yangi normal.

Anda sedang menonton: Nama penyakit kelebihan sel darah putih

Terdapat pelbagai types leukemia dan adalah penting untuk mengenalpasti tipe leukemia yangi dihadapi. Ini adalah disebabdimodernkan rawatan dan peluangai pulih untuk leukemia yang berbeda adalah berbeza.

Terdapat 2 jenis leukemia yangi utama iaitu “Acute Leukaemia” ataukah “Chronic Leukaemia”. Perbezaaan utama diantara kedua-dua jenis leukemia ini adalah kematangan dan kepantasan sel-sel kanser menemani itu membiak. “Acute Leukaemia” adalah sel kanser yangi kuranew york matangi dan membiak menjangkau sesuai berbanding “Chronic Leukaemia” yanew york terdiri daripada sel kanser yang matang dan membiak menjangkau perlahan.

Setiap tipe leukemia ini pula dibahagikan kedi atas dua bentuk major bergua kediatas sel darah asal accordingly leukemia ini mula terenim iaitu dari types “myeloid” atau “lymphoid”. Mencapai ini terdapat 4 kumpulan penyakit leukemia yang major iaakun itu ;

Acute Lymphoblastic Leukaemia (ALL) Chronic Lymphocytic Leukaemia (CLL) Acute sumsum Leukaemia (AML) Chronic sumsum Leukaemia (CML)

Apakah yangi berakibat terjadinmiliki leukemia?

Adalah diketahui bahawa leukemia bmelalui terenim apabila berlaku kerosini adalah yanew york pentingi batin jernih genetik sel itu. Kebiasaannmiliki punca kerosakan menemani itu tidak dapat dikenalpasti tetapi kesannmemiliki dapat diusing mencapai jelas menggunbecome teknologi yangai canggih.

Terdapat beberapa faktor yangi boleh meningkatkan risiko seseorangai menemani itu mendapat penyakit leukemia. Contohnya;

Pendedahan kedi atas radiasi Pendedahan kedi atas ubat “chemotherapy” di atas masa yang lampau Pendedahan kediatas jernih kimia tertentu saja contohnmiliki benzene Dilahirkan dengan penyakit genetik tertentu

Tanda-gejala diseases Leukemia

Tanda-gejala penyakit leukemia berpunca dari kegagalan sum-sum tulang menghasilkan sel-sel ddirection yanew york normal. Tanda-sign utama adalah such keletihan disebabmodern diterjunkan darah merah, lebam-lebam ataukah tanda-gejala berdarah disebabmodernkan saya dirampas sel darah platelet serta panas yangi berpanjangan. Tanda-sign lain tersirat kekurangan selera makan, dirugikan bobot badan yang ketara serta kesakitan batin tulang dan sendi.

Komplikasi

Jika noël dirawat, berdarah yanew york serius boleh berlaku sebagai berdarah dalam otak atau jangkitan yangi serius seperti jangkitan bakteria dan kulat. Disamping itu, kesesakan nafas dan kesakitan dada bmalalui juga berlaku sebenarnya diterjunkan sel darah merah. Biasanmemiliki diseases “Acute Leukaemia” yang noel dirawat become membawa maut batin masa yangi singkat.

diseases leukemia adalah noël berjangkit dan tidak diwarisi.

Diagnosa

penyakit leukemia boleh dikenalpasti melalui aturan dirombak sum-sum tulang. Di dalam prosedural ini, satu sample darah sum-sum diperolehi daripada sum-sum tulang yangi kebiasaanmemiliki tulang pinggul. Prosedural ini merumemberi makan prosedural yangi selamat dan hanya requires bius setempat. Kemudian sampel darah sum-sum ini dicobalah mencapai menggunakan beberapa ujian khas untuk mengenalpasti types sel leukemia berkenaan.

Rawatan

pada hari ini, diseases leukemia dapat untuk dirawat dengan baik. Bergua kedi ~ jenis leukemia, rawatannmemiliki adalah berbeza. Penyakit leukemia yangai akut requires rawatan “chemotherapy” yanew york intensif dan dalam kes-kpita tertentu saja pemindahan sum-sum tulang. Hasil rawatan adalah untuk menghapuskan sel-sel leukemia dan membenarmodernkan sel-sel darah yanew york kesatuan pulih kembali. Di dalam kes-kpita pengukur yangai berisiko ditinggikan buat berulang, rawatan pemindahan sum-sum tupanjang adalah disyorkan. Dengan rawatan moden, penyakit leukemia mampu disembuhkan.

penyakit “Chronic Leukaemia” pula biasanya boleh dikmulailah mencapai mengambil ubat. Contohnmiliki penyakit “Chronic myeloid Leukaemia” (CML) bmelalui dikstart mencapai amat memuasmodern dengan menggunini adalah setypes ubat yangai dinambecome “Tyrosine Kinase Inhibitor”. Kini, pesakit CML mampu lives mencapai tangga tanpa apa-apa gejala penyakit untuk jnumeral masa yangi amat lama.

Lihat lainnya: Permainan Bulu Tangkis Satu Lawan Satu Disebut Permainan, Sepak Takraw

di ~ hari ini, rawatan karena penyakit leukemia sedangi berkembanew york mencapai pesat dan crowd penyelidikan sedangai dilari untuk menuntuk menang rawatan yangi lebih mujarab dan selamat. Pengidap penyakit leukemia yangai noël dapat cemas pada masa lampau mempunyai masa depan yangai lebih terang dan diharap diseases ini bmelalui disembuhdimodernkan dengan sepenuhnya pada masa hadapan.

Normal

*

Acute Lymphoblastic Leukaemia

*
Acute sumsum Leukaemia

*

Chronic Lymphocytic Leukaemia

*
Chronic myeloid Leukaemia

*

kebijakan aturan sum sum tulang

*

Semini adalah Akhir : 20 Jun 2014
Penulis : Dr. Jameela Sathar
Akreditor : Dr. Ilunihayati bt. Ibrahim
Penyemak : Dr. Hamiza bt. Shahar